Tyrr, wat is dat voor iets, dat is toch niet je echte naam?

 

Neen hoor, mijn echt naam is Tuur, maar ooit, lang geleden, nog voor ik met fotografie bezig was, was er een oorlog. Niet hier natuurlijk, WO II was ver voor mijn tijd, maar in de Balkan was er wel eentje. En vanuit Kosovo kwamen er vluchtelingen naar België. Vanuit België gingen er hulpgoederen naar vluchtelingen kampen en tijdens zo een inzamelactie op de plaatselijke lagere school raakte ik aan de praat met een Kosovaar die al hier was, maar de achterblijvers wou helpen. Zo kwam onze naam ter sprake. Hij schreef mijn naam 'Tyrr'. Daarna heb ik nog lang Arthur, of Artur gebruikt, maar regelmatig kwam ik op fora od het probleem tegen van andere mensen die zo al rondliepen op het wereldwijde web. En zo heb ik op een bepaald moment Tyrr als nickname gebruikt. Doordat het sterk lijkt op mijn echte naam, die enkel in het Nederlands en het Duits uitspreekbaar is, wordt het zelfs vaak Tyrr voor anderstaligen. Nu kan je wel Tyrr heten, maar stel je voor dat het iets als 'stront' betekend in het Swahili. Ik kom wel niet zo vaak in contact met mensen die Swahili verstaan, maar toch. Liever niet. Arthur of Artur was veilig. Dat was de legendarische Engelse koning waar mijn echte naam van is afgeleid. Tyrr daarentegen was een onbekende. En dat is er Google. 'Tyrr' levert op dit moment 421.400 resultaten op. Tyrr is ook de naam van een of andere proteine, maar wat interessanter is, is waar ook die proteine naar vernoemd is.

 

Een uittreksel van de free online dictionary:

 

Tyrr - Norse mythology god of war and strife and son of Odin; identified with Anglo-Saxon Tiu

 

Wikipedia:

 

Týr is de hemelvader en personifieert de zon. Daarnaast is Týr als god van het zwaard en de speer ook de oorlogsgod. Tr zorgt voor gerechtigheid, eer, moed en wijsheid in de strijd. Aangezien Týr voor gerechtigheid zorgt, is hij ook de god van het ding de germaanse volksvergadering.

 

Niet slecht geschreven dus van Faik, de Kosovaarse vluchteling. Het leuke is dat er bij Tyrr ook nog een Rune hoort, de T, die eruit ziet als een naar boven toe gerichte pijl, iets waar ik in de toekomst nog iets mee wil doen, maar waar ik de tijd en inspriratie nog niet voor gevonden heb. De schrijfwijze verschilt een beetje tussen verschillende talen en zelfs tussen verschillende bronnen, maarja, wat maakt dat uit? Tyrr is de minder gebruikte, dus unieker!!